март 31, 2023

Международните превозвачи вдигнаха ръце от обслужването по границата ни

Съюзът на международните превозвачи плаши с протести заради колоните от камиони по границите ни. 

В декларация, подписана от председателя на Управителния съвет Ангел Траков, се настоява за незабавна реакция от страна на компетентните органи. Ако такава не последва, съюзът щял да предприеме конкретни мерки за справяне със ситуацията, включително и с организиране на протести. Ултиматумът на превозвачите е 10 дни. 

В декларацията на браншовата организация се подчертава, че по ГКПП-тата на страната от няколко месеца се наблюдава изключително напрегната обстановка. Колоните от чакащи товарни автомобили, както на вход, така и на изход от страната, се увеличили значително.

Транспортният бранш оставал с впечатлението, че „Гранична полиция” и Агенция „Митници” не желаели да увеличат пропускателната способност по пунктовете.

Най-дългите колони от чакащи да преминат границите има на българо-турската граница при ГКПП „Капитан Андреево – Капъкуле”, на българо-румънската граница при ГКПП „Дунав мост 2” – „Видин – Калафат”, както и на българо-гръцката граница при ГКПП „Кулата-Промахон”.

Браншовиците припомнят, че неколкократно да се обръщали към компетентните органи – Агенция „Митници”, Министерство на финансите и „Гранична полиция”, за предприемане на действия за справяне с проблема. Премиерът Бойко Борисов и ресорните министри също били информирани за ситуацията.

От Съюза подчертават, че вземат предвид условията на напрежение, при които се работи на ГКПП-тата, във връзка увеличената бежанска вълна по границите ни. Въпреки това, настояват да се отчетат влошените условия на живот за шофьорите, чакащи 50-60 часа да преминат границата. Те все по-често отказвали да поемат курсове към съседните ни държави. Освен това българските превозвачи били принудени да търпят значителни финансови загуби от неустойки по договори за доставка.

 

Източник : www.news.bg

Uncategorized

Бившите транспортни войски ще дострояват жп линията София – Елин Пелин

март 29, 2023

Държавната компания „Транспортно строителство и възстановяване“ (ТСВ) – наследник на Войските на министерството на транспорта ще дострои част от железопътната линия София – Елин Пелин, а за другия участък ще […]

Воден транспорт

Риболовците очакват съдействие от държавата за освобождаване на корабите

март 27, 2023

Риболовците от трите задържани в Румъния наши кораби очакват по-късно днес да се срещнат с ресорния земеделски зам.-министър Георги Събев в Балчик. Пред него те ще настояват за съдействие от […]

ЖП транспорт

Интермодалният транспорт става все по-важен, България планира още 5 терминала

март 26, 2023

Пренасянето на товари, използвайки няколко вида транспорт, е бъдещето не само за нашата страна, но и за цяла Европа. Основният принцип на интермодалния транспорт е да се използва железопътен транспорт за […]

Сподели