август 20, 2022

Международните превозвачи вдигнаха ръце от обслужването по границата ни

Съюзът на международните превозвачи плаши с протести заради колоните от камиони по границите ни. 

В декларация, подписана от председателя на Управителния съвет Ангел Траков, се настоява за незабавна реакция от страна на компетентните органи. Ако такава не последва, съюзът щял да предприеме конкретни мерки за справяне със ситуацията, включително и с организиране на протести. Ултиматумът на превозвачите е 10 дни. 

В декларацията на браншовата организация се подчертава, че по ГКПП-тата на страната от няколко месеца се наблюдава изключително напрегната обстановка. Колоните от чакащи товарни автомобили, както на вход, така и на изход от страната, се увеличили значително.

Транспортният бранш оставал с впечатлението, че „Гранична полиция” и Агенция „Митници” не желаели да увеличат пропускателната способност по пунктовете.

Най-дългите колони от чакащи да преминат границите има на българо-турската граница при ГКПП „Капитан Андреево – Капъкуле”, на българо-румънската граница при ГКПП „Дунав мост 2” – „Видин – Калафат”, както и на българо-гръцката граница при ГКПП „Кулата-Промахон”.

Браншовиците припомнят, че неколкократно да се обръщали към компетентните органи – Агенция „Митници”, Министерство на финансите и „Гранична полиция”, за предприемане на действия за справяне с проблема. Премиерът Бойко Борисов и ресорните министри също били информирани за ситуацията.

От Съюза подчертават, че вземат предвид условията на напрежение, при които се работи на ГКПП-тата, във връзка увеличената бежанска вълна по границите ни. Въпреки това, настояват да се отчетат влошените условия на живот за шофьорите, чакащи 50-60 часа да преминат границата. Те все по-често отказвали да поемат курсове към съседните ни държави. Освен това българските превозвачи били принудени да търпят значителни финансови загуби от неустойки по договори за доставка.

 

Източник : www.news.bg

Воден транспорт

Превозът на български въглища за Сърбия, удълбочаването на Дунав и нов интермодален терминал, обсъдиха Христо Алексиев и Томислав Момирович

България и Сърбия ще работят заедно за гарантирането на енергийните си ресурси с оглед на предстоящия зимен сезон. Това заяви вицепремиерът по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията […]

Автомобилен транспорт

Служебният кабинет върна Бойко Рановски в Автомобилна администрация

Бойко Рановски се връща начело на Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация, съобщиха Нова и бТВ.  Рановски бе освободен от поста в средата на февруари, като той самият обясни, че не е […]

ЖП транспорт

Железничари с отворено писмо до транспортния министър

На дневен ред може би е необходимо предприемането на стъпки за изготвяне и приемане на национална транспортна политика, както и актуализиране на търговските политики в железопътните дружества с цел привличане […]

Сподели