декември 8, 2022

Международните превозвачи вдигнаха ръце от обслужването по границата ни

Съюзът на международните превозвачи плаши с протести заради колоните от камиони по границите ни. 

В декларация, подписана от председателя на Управителния съвет Ангел Траков, се настоява за незабавна реакция от страна на компетентните органи. Ако такава не последва, съюзът щял да предприеме конкретни мерки за справяне със ситуацията, включително и с организиране на протести. Ултиматумът на превозвачите е 10 дни. 

В декларацията на браншовата организация се подчертава, че по ГКПП-тата на страната от няколко месеца се наблюдава изключително напрегната обстановка. Колоните от чакащи товарни автомобили, както на вход, така и на изход от страната, се увеличили значително.

Транспортният бранш оставал с впечатлението, че „Гранична полиция” и Агенция „Митници” не желаели да увеличат пропускателната способност по пунктовете.

Най-дългите колони от чакащи да преминат границите има на българо-турската граница при ГКПП „Капитан Андреево – Капъкуле”, на българо-румънската граница при ГКПП „Дунав мост 2” – „Видин – Калафат”, както и на българо-гръцката граница при ГКПП „Кулата-Промахон”.

Браншовиците припомнят, че неколкократно да се обръщали към компетентните органи – Агенция „Митници”, Министерство на финансите и „Гранична полиция”, за предприемане на действия за справяне с проблема. Премиерът Бойко Борисов и ресорните министри също били информирани за ситуацията.

От Съюза подчертават, че вземат предвид условията на напрежение, при които се работи на ГКПП-тата, във връзка увеличената бежанска вълна по границите ни. Въпреки това, настояват да се отчетат влошените условия на живот за шофьорите, чакащи 50-60 часа да преминат границата. Те все по-често отказвали да поемат курсове към съседните ни държави. Освен това българските превозвачи били принудени да търпят значителни финансови загуби от неустойки по договори за доставка.

 

Източник : www.news.bg

Симеон Ананиев
ЖП транспорт

Проф. Симеон Ананиев: От 30 години нищо не се прави за безопасността в жп транспорта

декември 1, 2022

Вчера отново имаше инцидент с влак. Той се блъсна в паднала скала по пътя София –Бургас, между Клисура и Христо Даново. Един от вагоните и локомотивът дерайлираха. Професор Симеон Ананиев, […]

ЖП транспорт

НКЖИ: Дъждът е причина за катастрофата на влака София – Бургас

декември 1, 2022

Дъждовното време е причинило свличането на земна маса, след което скала падна върху железопътната линия София – Бургас. Това заяви за „Хоризонт“ главният ревизор от „Национална компания железопътна инфраструктура“ Кирил […]

Автомобилен транспорт

Кабинетът засекрети тол системата като обект от национална сигурност

декември 1, 2022

С постановление на Министерския съвет Национално тол управление, което е част от структурата на Агенция „Пътна инфраструктура“, е определено за стратегически обект от значение за националната сигурност. Целта е обезпечаване […]

Сподели