Мини подводница изследва дъното на Черно море

Подводницата е произведена през 1971 година и е собственост на България от 30 години

Мини подводницата РС-8-В открива различни богатства с историческо и библейско значение на дъното на Черно море. Тя е единствената изследователска в страната ни и е собственост на Института по океанология към БАН. Използва се за обследване на водата и дъното на морето. За нея разказаха в ефира на Нова телевизия.

Мини подводницата е произведена през далечната 1971 година и е собственост на България от 30 години. Оттогава се управлява от един и същи човек – д-р Илко Щирков. Той е обиколил цяло Черно море и познава подводница изцяло.

Страната ни има европейски ангажименти – да наблюдава, изследва и проучва морското дъно, вода и морските богатства. Оказва се, че в Черно море те са уникални – като вид и като историческо значение.

 „Имаше много интересни изследвания преди 5 години, когато в сондажна ядка случайно попадна парче дърво. Това беше на дълбочина от 82 метра. Най-отгоре имаше тиня с мидени черупки. Под тях попаднахме на песъчлива глина с парче дърво. Радиовъглеродната датировка, която беше извършена в Колумбийския университет в САЩ, показа възраст 12 000 години. Това беше възрастта на дървото. А мидените черупки, които се намираха над него са на 7600 години. Това показва, че ние намерихме веществено доказателство, че преди 12 000 години нашият шелф е представлявал суша, на която е имало дървета и растения, а по-късно вече-преди 7600 години той вече е бил дъно на море”, разказва Илко Щирков.

Оттам двама американски учени и един българки изваждат нова теория, че всъщност библейският потоп е бил едно природно бедствие, предизвикано от топенето на ледовете. Тогава, според тях, водата е скъсала Босфорския канал  и нивото на Черно море се е вдигнало със 120 метра.

Освен исторически находки обаче, мини подводницата открива и не толкова приятни елементи. Навътре в морето могат да се забележат пластмасови туби, чували и други замърсители. Най-вероятно те са изхвърлени от 

пристанищата или от корабите.

 

Източник : www.dir.bg