Министър Ангелкова откри научно-практическа транспортна конференция в УНСС

Полагаме усилия за стабилизиране на БДЖ и постепенно реформиране на железницата, заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова пред участниците в научно-практическа конференция „Транспортът в променящия се свят – предизвикателства и решения", съобщава пресцентърът на МТИТС.
 
„Обсъждаме с ГД „Конкурентоспособност" на ЕК използването на инициативата „Джаспърс" за разработването на програма за съживяване на БДЖ, която да е готова до края на 2015 г.", съобщи Ангелкова. По думите й това няма да бъде поредната стратегия, а конкретен план, съгласуван с европейските партньори и подкрепен от тях, което ще гарантира дългосрочност и приемственост.
 
Според представените данни, се засилва интересът към България като круизна дестинация, като се очаква в рамките на 2014 г. общо 66 круизни кораба да акостират на морските ни пристанища. Благодарение на това, нповече от 66 хиляди туристи ще посетят българското Черноморие.
 
„За деветте месеца на 2014 г., на летище София са обслужени близо 3 милиона пътници, което е с 10% повече от предходната година", каза Николина Ангелкова при представянето на актуалните теми в сферата на въздушния транспорт. Представен бе напредъкът в работата по създаване на единна система за търсене и спасяване при авио инциденти. Благодарение на активната позиция на РВД, страната ни ще може да разчита на около 2 млн. лв. на година за тази дейност.
 
Продължава реформата в автомобилния сектор. В нормативната уредба е предвидено при техническия преглед, проверката за платен данък върху превозното средство, да става по електронен път в реално време. От миналата година, системата е внедрена пилотно в Столична община. „Тази мярка вече дава резултати, като от началото на тази година приходите на общината са нараснали с над 7 млн. лв. в сравнение със същия период за миналата година", съобщи още транспортният министър.
 
По време на събитието стана ясно, че Оперативна програма „Транспорт" 2007-2013 г. се движи с добри темпове на изпълнение и няма опасност от загуба на средства към края на 2014 г. Договорен е целият наличен ресурс и са разплатени повече от 2,5 млрд. лв., което е над 63% от бюджета на програмата. Резултатът от всичко това е видим, като благодарение на ОП „Транспорт" в нашата страна са изградени:
141 км нови автомагистрали; 
30,8 км нови I клас пътища; 
Над 13 км метро линии с 13 метро станции; 
16 км пътища са рехабилитирани; 
242 км ж.п. линии са рехабилитирани.
 
Продължава работата по подготовка на новата ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020 г. Сред основните предизвикателства е приоритизирането на проектите, тъй като наличният ресурс е 1,9 млрд. евро, заедно с националното финансиране, а включените проекти в нея към месец юни тази година, възлизат на около 4 млрд. евро. „Приоритет е довършването на АМ „Струма", но и включването в обхвата на програмата на цялата АМ „Хемус". През последните години Северна България значително изостава в своето развитие от Южна България, като една от основните причини за това е недостатъчно добре развитата инфраструктура", посочи Николина Ангелкова и уточни, че първите преговори с Европейската комисия са преминали в конструктивен тон, но още много работа трябва да бъде свършена, за да защитим националния интерес.
 
По ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура" се планира да бъде финансирано проектирането на разширение на съществуващия мост на Дунав при Русе-Гюргево. Предвижда се по програмата за трансгранично сътрудничество България – Румъния да се финансира проектирането на два нови моста на реката при Никопол-Турну Мъгуреле и Силистра-Кълъраш.
 
Организатори на днешното събитие са катедра „Икономика на транспорта" към УНСС и ВТУ „Тодор Каблешков". В дискусиите участие взеха представители на академичната общност, бизнеса, държавната администрация и др.
Източник: Cross.bg
ЖП транспорт

Железничари с отворено писмо до транспортния министър

На дневен ред може би е необходимо предприемането на стъпки за изготвяне и приемане на национална транспортна политика, както и актуализиране на търговските политики в железопътните дружества с цел привличане […]

ЖП транспорт

Бившият директор на НКЖИ Красимир Папукчийски стана зам.-министър на транспорта

Със заповед на министър-председателя Гълъб Донев са назначени трима заместник-министри. На длъжността заместник-министър на транспорта и съобщенията е назначен Красимир Папукчийски. Заемал е различни ръководни длъжности в Национална компания „Железопътна […]

Автомобилен транспорт

АПИ обяви обществена поръчка за проект на магистрала “Гюешево – Дупница“

Агенция „Пътна инфраструктура“ днес стартира обществена поръчка за избор на изпълнител за изработването на идеен и технически проект с подробен устройствен план – парцеларен план за изграждането на автомагистрала „Гюешево […]