Министър Папазов инспектира ремонта на железопътното трасе София – Враца

 

Още от средата на август разстоянието между София и Враца ще може да се взема само за 1 час и 30 минути, заяви вчера във Враца министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов. Посещението на Папазов в областния град бе част от инспекция на ремонтните дейности по линията София – Мездра. 

Министърът пристигна с една от новите мотриси, закупени наскоро от БДЖ и познати повече на хората в южната част на страната. Возилото бе определено специално за шефската обиколка по ремонтираните участъци на линията. На жп гарата Папазов бе посрещнат от кмета на Враца Николай Иванов, областния управител Венцислав Василев, началника на жп гарата Младен Младенов и Светломир Николов – директора на "Управление на движение на влаковете и гарова дейност" към ДП НКЖИ. За посещението в града дойдоха и заместник-министърът Антон Гинев, Християн Кръстев, изпълнителен директор на БДЖ, и Милчо Ламбрев, генерален директор на ДП НКЖИ.

Във Враца гостите посетиха двете жп гари – старата и новата, и железопътната секция в града. "Проверихме цялото трасе, включително участъците, в които и в момента продължават ремонтните дейности. След завършване на участъка около Своге, където в момента се подменят релсите, между тези две гари пътуването ще е за час и 30 минути. Това, сравнено с пътния участък, позволява една свободна конкуренция" – каза Данаил Папазов. Очаква се ремонтът около Своге да приключи в началото на август. В ремонта на жп участъка от София до Мездра ще се вложат общо 14 милиона лева от бюджета на НКЖИ.

Относно информацията за готвени съкращения в железопътната компания, министърът заяви, че в БДЖ се предвиждат програми за преквалификация и пренасочване от една длъжност на друга на служителите.

"Оптимизация за вас задължително ли означава съкращение? Много точно и ясно сме казали за какво ще правим тази оптимизация. Ние имаме в момента много длъжности, които липсват в БДЖ, имаме раздута администрация. Само по себе си това показва, че хора могат да бъдат пренасочени от една длъжност в друга". По думите му, един счетоводител може да бъде вагоноописвач, спедитор или продавач на билети, например. Това ще се извършва с програми за преквалификация.

Министърът на транспорта и кметът на Враца разговаряха за инвестициите в региона. През тази година те ще са насочени основно в ремонта на железопътната инфраструктура. "Министър Папазов каза, че ремонтът ще подобри пътуването по линията София – Мездра, ще съкрати времетраенето на пътуването и ще повиши комфорта. Тези инвестиции в региона ще продължат. Дадохме си дума да обединим усилията си и през следващата година да работим за благоустрояването на района на жп гарата във Враца" – каза инж. Николай Иванов.

 

Източник: http://news.vratza.com, 20.05.2014г.