Най-натовареното метро в света е в Токио

Метрото в Токио е най-натовареното в света с 3,3 милиарда пътници на година, следвано от това в Сеул и Москва с по 2,5 милиарда пътници. Това показва изследване на Международната асоциация за обществен транспорт (UITP), цитирано от БГНЕС.
 
Парижкото метро, най-голямата мрежа в Европа, е на девето място в света с 15 милиарда пътници на година, показва публикуваното днес изследване. Пекин и Шанхай заемат четвърто и пето място с 2,5 и 2,3 милиарда пътници годишно. Провинция Гуанджоу е на седмо място с 1,8 милиарда пътници, следвана от Ню Йорк с 1,7 милиарда, Мексико с 1,6 милиарда и Хонконг с 1,5 милиарда.
 
Средната дължина на линиите е 20 км, но Шанхай разполага с най-дългото метро в света с над 500-километрова инфраструктура. Следват Пекин и Лондон. Метрото в Париж е на десето място с около 200 км. В света 148 града имат подобна система, която представлява над 150 милиона пътници всеки ден, 9000 метростанции и 11 000 км линии.
 
Две трети от този вид транспорт се намират в Азия и Европа, които имат съответно 50 и 45 метро мрежи. 15 града в Северна Америка имат метро, както и 16 в Латинска Америка и Евразия. В Близкия Изток и Северна Африка метро има в шест града.
 
Повишаването на броя на новите системи се е ускорило от началото на новото хилядолетие. Между 1970 и 2000 г. е имало около 25 нови системи на десетилетие. Но оттогава за по-малко от 15 години още 45 града са влезли в списъка. 77% от метро мрежите осигуряват достъп до интернет или в станциите (73%), или във влаковете (58%) чрез wi-fi. 68% от мрежите предвиждат да подобрят интернет връзката си до 1-3 години.
Източник: Actualno
Автомобилен транспорт

Обходният път на Бургас ще струва по-скъпо от строежа на магистрала „Хемус“

Започна строителството на северния обходен път на Бургас, съобщи агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Трасето с дължина от 4.7 км и ще струва 57 млн. лв. с ДДС. Това означава, че […]

Въздушен транспорт

Христина Янкова ще е новият председател на борда на „Летище София“ ЕАД

Христина Янкова ще е бъдещият председател на Съвета на директорите на „Летище София“ ЕАД. Това е окончателното решение на Комисията за номиниране, която я класира на първо място в проведения […]