Намаляването на загубите може и да не спаси БДЖ от приватизация

Малко над 470 млн. са задълженията на “Холдинг БДЖ” към края на март месец. Това става ясно от писмен отговор на транспортния министър Ивайло Московски. През октомври 2014 г. задълженията са били в размер на 564 млн. лв. Намалението им възлиза на близо 94 млн. лв. или 16,6%, съобщава БГНЕС.

Транспортният министър препотвърждава намеренията на правителството, ако до края на годината летище “София” бъде отдадено на концесия, то част от парите да отидат за погасяване на задълженията към кредиторите на железниците. От отговора на Московски става ясно, че през 2015 г. БДЖ е бил осъден да плаща наказателна лихва по Втория облигационен заем в размер на 10,7 млн. лв. на година. Облигационерите засега възнамерявали само да разпродават ненужни на БДЖ товарни вагони, както и недвижими имоти, които не били нужни вече на Холдинга.

Транспортният министър признава, че ако не се осигурят нужните средства за погасяване на задълженията на БДЖ, то кредиторите имат “достатъчно принудителни инструменти на свое разположение”, което включва и разпродажба на активи на Холдинга, както и блокиране на сметки.

Ивайло Московски уточнява още, че в разговор с ГД “Конкуренция” на Европейската комисия е посочено, че максималната “държавна помощ”, която страната би искала да окаже на “Холдинг БДЖ” е в размер на максимум 320 млн. лв., вкл. погасяване на задълженията към държавната Национална компания железопътна инфраструктура. “Въпросната сума е изчислена при възможно най-песимистичния вариант от Плана на железницата, като в случай например на осъществяване на приватизационна сделка, необходимостта от държавна подкрепа ще намалее със съответните постъпления от нея”, завършва отговорът на министъра на транспорта.

Източник : www.expert.bg

автобус с деца катастрофира
Автомобилен транспорт

Автобус с деца катастрофира до Търговище

юни 14, 2024

Автобус с деца е катастрофирал близо до Търговище. Няма пострадали деца при инцидента. Катастрофата е станала малко след 12:00 ч., като автобу…

Влак на бдж
ЖП транспорт

Пътнически влак дерайлира

юни 11, 2024

Затруднено е движението на влаковете, които преминават през Подбалканската железопътна линия поради излизане от релсите на локомотив и дв…