Официално! Толсистемата вече засича скоростта на шофьорите!

камери толсистема, заснемане, глоби превишена скорост,

Камерите на толсистемата вече могат да засичат и скоростта на шофьорите. За целта е разработен специален софтуер. Превишаването на скоростта по главните пътни артерии се следи в контролния център на БГ ТОЛ. 295 са камерите, които ще засичат скоростта. Пред БНТ директорът на БГ ТОЛ Георги Темелков заяви, че очаква до 4 месеца в сила да влязат и глоби за шофьорите, засечени да карат с превишена скорост от толсистемата. “Предстоят законодателни промени, които ще бъдат внесени в ЗДвП, предават от Novini.bg

Мисля, че има консенсус между всички народни представители, защото темата е много наболяла и трябва да се върви към правоприлагане в тази посока”, обясни той. Покритието на камерите е в цялата страна, 24 часа в денонощието.

АПИ: Предстои да се внедри системата за контрол и на средна скорост

Засичането на скоростта може да се извършва още от въвеждането на толсистемата, а България разполага с една от най-модерните системи в Европа, обясни Темелков. В момента се извършва сертифициране на системата за засичане на средна скорост от Българския институт по метрология.

По време на изпитването за 250 преминавания има около 45 нарушения със средна скорост от 120 км/ч“, каза още Георги Темелков. Системата е интегрирана с МВР, Митниците и НАП от самото начало, т.е. има постоянен контрол от институциите.