Откриха новата метростанция „Витоша“

В 11 ч днес бе откривата новата станция на столичното метро "Витоша". Тя ще стига до кръстовището на бул. "Черни връх" с бул. "Хенрих Ибсен" и ул. "Сребърна" и ще бъде продължение на втората линия на метрото след спирка "Джеймс Баучер".

"Метрото в София вече има над 40 км подземен релсов път с 35 метростанции, а с това над 20 хил. души ще ползват на този екологичен и бърз градски транспорт. Другото голямо предимство на метрото е, че ще бъдат спестени 75 хил. т вредни емисии годишно, което е важна стъпка в работата ни за чиста околна среда", заяви кметицата на София Йорданка Фандъкова по време на официалното откриване.

На него присъстваха премиерът Бойко Борисов, министърът на транспорта Ивайло Московски, министърът на финансите Владислав Горанов и зам.-кметът по финанси и транспорт на София Дончо Барбалов.

Разширението е 1,3 км и е струвало на общината 43 млн. лева. Според Борисов това е рекордна цена за Европа:


"21 млн. евро струва 1.3 км в нашето метро, като го умножим по курса са 42 млн. лева. Ако някой ми намери отсечка на метро в Европа под 80 млн. евро на километър, ще го наградим, защото обикновено струва от 100 млн. евро нагоре", пресметна той.

Премиерът благодаря на всички софиянци и гости на столицата за търпението, като обеща, че до две години ще имаме "уникални съоръжения".
Станцията е обширна, с общо 7 изхода към близките булеварди и улици. Новото е, че са номерирани, което ще помага по-лесно да запомните кой изход ви трябва. Основен мотив по стените е зелена планина.

Източник: http://clubz.bg, 20.07.2016г.

Градски транспорт

В Младост 4 си паркират под прозорците, пазят си място със стари гуми

Паркирането в столичния район „Младост“ е толкова проблемно, колокото и в останалите райони на София. Там обаче са си въвели вътрешни правила. Паркомястото се запазва със стара гума. За нередностите […]

Воден транспорт

Оборудваме речните и морски пристанища със съоръжения срещу експлоатационни и аварийни замърсявания

Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ (ДППИ) е в процес на доставка на съоръжения за приемане на отпадъци – резултат от корабоплавателната дейност, както и на високоспециализирани съоръжения за превенция и реагиране […]

ЖП транспорт

Интермодалната логистика Изток-Запад ще увеличи железопътните превози между Азия и Европа

Интермодалната логистика изток-Запад, разработчикът на Източно-Западната порта (EWG) и казахската EuroTransit Group подписаха споразумение за увеличаване на железопътния товарен трафик между Азия и Европа и за да се направи възможен […]