Откриха новата метростанция “Витоша”

В 11 ч днес бе откривата новата станция на столичното метро "Витоша". Тя ще стига до кръстовището на бул. "Черни връх" с бул. "Хенрих Ибсен" и ул. "Сребърна" и ще бъде продължение на втората линия на метрото след спирка "Джеймс Баучер".

"Метрото в София вече има над 40 км подземен релсов път с 35 метростанции, а с това над 20 хил. души ще ползват на този екологичен и бърз градски транспорт. Другото голямо предимство на метрото е, че ще бъдат спестени 75 хил. т вредни емисии годишно, което е важна стъпка в работата ни за чиста околна среда", заяви кметицата на София Йорданка Фандъкова по време на официалното откриване.

На него присъстваха премиерът Бойко Борисов, министърът на транспорта Ивайло Московски, министърът на финансите Владислав Горанов и зам.-кметът по финанси и транспорт на София Дончо Барбалов.

Разширението е 1,3 км и е струвало на общината 43 млн. лева. Според Борисов това е рекордна цена за Европа:


"21 млн. евро струва 1.3 км в нашето метро, като го умножим по курса са 42 млн. лева. Ако някой ми намери отсечка на метро в Европа под 80 млн. евро на километър, ще го наградим, защото обикновено струва от 100 млн. евро нагоре", пресметна той.

Премиерът благодаря на всички софиянци и гости на столицата за търпението, като обеща, че до две години ще имаме "уникални съоръжения".
Станцията е обширна, с общо 7 изхода към близките булеварди и улици. Новото е, че са номерирани, което ще помага по-лесно да запомните кой изход ви трябва. Основен мотив по стените е зелена планина.

Източник: http://clubz.bg, 20.07.2016г.