Шефовете на Пристанище Варна: Няма причини за протест

 

Съветът на Директорите на Пристанище Варна разпространи свое становище относно готвения за днес от синдикатите в дружеството протестен митинг.

Към настоящият момент не се предвиждат действия от страна на МТИТС и Ръководството на „Пристанище Варна“ ЕАД по отношение промяна на статута на първо и второ кейови места на терминал Варна Изток. Първо и второ кейови места се използват и ще бъдат използвани за предоставяне на пристанищни услуги.

В този смисъл Ръководството на „Пристанище Варна“ ЕАД изразява недоумение от действията на синдикалните организации, се казва в становището по повод твърдението на недоволните служители, че заради отнемане на територии на пристанището ще се стигне до намаляване на неговите приходи и доходите на работниците.

По-рано от името на КНСБ бе оповестено, че част от работниците и служителите на порта ще протестират заради уволнението на изпълнителния директор доц. Божидар Чапаров, който бе назначен от кабинета “Орешарски”. Според запознати голяма част от протестиращите са докери на пристанището.

Чапаров бе освободен от длъжност във вторник със заповед на министъра на транспорта Ивайло Московски. "Ако извадим приходите от тръбите за "Южен поток", пристанище Варна реализира печалба колкото два хотела. Не считам, че това е достатъчно, а че може да се постигне повече". Това заяви Московски в отговор на въпрос на депутата от БСП Георги Кадиев по време на заседание на транспортната комисия в парламента, защо е уволнил изпълнителния директор на пристанище Варна.

Печалбата за 2014 г. е 7 млн. общо, половината е заради "Южен поток" – проект, който не знаем дали ще продължи, допълни министърът. Това е мое управленско решение. Ако съм сгрешил, ще си нося отговорността, категоричен бе Московски.

Протестът на работниците е нарочен днес за 17 ч. на площад „Славейков“ 1.

 

Източник: http://www.investor.bg

Воден транспорт

БСП: ГЕРБ бърза да назначи „политически калинки“ в края на мандата

В края на мандата си ГЕРБ се опитва да овладее колкото се може повече властови структури чрез назначаването на директори на държавни предприятия, това обяви депутатът от  БСП Христо Проданов. […]

Автомобилен транспорт

Автобусни превозвачи кандидатстват за финансова помощ от утре

От днес автобусните превозвачи може да кандидатстват по мярката за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за бранша. Общият ресурс на схемата е 30 млн. лв., като всяка фирма може да […]

Автомобилен транспорт

Лобизъм сви три пъти прогнозните приходи от тол-системата

Лобистките „хватки“, прилагани  активно и системно от фирмите за тежкотоварен автомобилен транспорт  у нас, са  основната причина приходите  от въведената на 1 март тол система да паднат  три пъти под […]