Шведски стартъп разработва е-пътища, зареждащи колите в движение(ГАЛЕРИЯ)

Решението премахва нуждата от батерии с голям капацитет и обещава да намали разходите за автомобилите

Elonroad електрически пътища - бъдещето на зареждането в движение
Снимка: elonroad.com

Шведският стартъп Elonroad представя новаторско решение в света на електрическите превозни средства, което може да промени изцяло начина, по който пътуваме. Elonroad електрически пътища – бъдещето на зареждането в движение.

Въведение в Иновативната Технология на Elonroad

Иновацията в електрическите превозни средства достига ново ниво с разработването на иновативни зареждащи пътища от шведския стартъп Elonroad. Технологията представлява модернизация на съществуващите пътища, което позволява на автомобилите да се зареждат докато се движат. Това може да доведе до значително намаляване на необходимостта от традиционни батерии с голям капацитет и да премахне зависимостта от стационарни зарядни станции.

Вече работи системата за електронно връчване на актове и фишове

Технологията на Elonroad за зареждане в движение

Основната иновация се състои в използването на специални алуминиеви и гумените ленти, които се интегрират в пътната настилка. Тези ленти изпращат радиосигнал към преминаващите автомобили, идентифицирайки тези, които могат да бъдат зареждани. Приемниците, монтирани на автомобилите, получават енергията, като по този начин осигуряват непрекъснато зареждане по време на пътуване.

Бъдещето на електрическите пътища и икономически аспекти

Развитието на тази технология обаче се сблъсква с високите разходи – около 1 милион евро на километър. Това поставя въпроса за икономическата ефективност на инвестицията, особено с оглед на бързото развитие на батерийните технологии. Въпреки това, Elonroad, основан през 2014 г., активно набира средства и планира разширяване на приложението на технологията в различни сектори.

Подкрепа от правителства и международен интерес

Правителства като тези на Франция и Швеция вече изразиха интерес към тези електрически пътища. Франция тества участък близо до Париж, докато Швеция реализира пилотен проект в Лунд. Тези начинания подчертават растящата важност на иновациите в областта на електрическите превозни средства.

Elonroad предлага революционен подход към мобилността в бъдещето, предизвиквайки съществуващите представи за електрическите превозни средства и инфраструктурата, необходима за тяхното зареждане. Технологията има потенциала да промени пътния транспорт, като същевременно се сблъсква с икономически и технически предизвикателства.