Симеон Ананиев: Новината за това, че БДЖ преминава под немско ръководство е несериозна

Новината за това, че БДЖ преминава под немско ръководство,за мен, е несериозна. Това каза председателят на Асоциацията на българските железопътни превозвачи Симеон Ананиев в предаването „Сутрешен блок“ на телевизия Bulgaria On Air. „Имам предвид, че едни такива мерки и действия, едно правителство ги има, ако има предварителна програма. Ако в началото на работата на това правителство бяха заложени такива мерки като „наемане на мениджърски екип“, като Обединено дружество на БДЖ, по подобие на „Дойче бан“, бих го приел за сериозно. Изисква се нормативна подготовка, изисква експертна подготовка, разчети“, допълни Симеон Ананиев.
 
В коментар на това какви са плюсовете и минусите, ако действително у нас дойдат германски експерти, които да направят анализ на състоянието на компанията и предложат мерки за нейното заздравяване Ананиев заяви: „Компанията е обект на много договори, може би над 10 хиляди, като се почне от японски и всички, които правят оценки и дават препоръки – няма изпълнение. Едните препоръки са финансови, най-вече финансова дисциплина, но няма бизнес стратегия, бизнес виждане. И това, което ме притеснява, че не може априори отново да се даде на определена компания да управлява, ако се стигне до там. Аз се съмнявам, че изобщо ще се стигне до там.“
 
„Мениджърското управление не е нещо ново и в България в най-новата си история има много случаи, при които пристигат чуждестранни и вътрешни мениджъри. Най-успешните компании и във Франция, и в Германия се управляват от мениджъри. Във френските железници мениджърът за железниците се назначава за 5 години, той идва с програмата. Така че тук е обърната пирамидата“, категоричен беше Симеон Ананиев.
Източник: Focus-news.net