Снегът блокира пътища и жп линии. Над 700 населени места останаха без ток

Обилният снеговалеж в цялата страна остави без ток над 700 селища. Най-тежко бе положението в областите Велико Търново, Габрово, Русе, Силистра, Добрич, Варна, Търговище и Шумен. Проблеми имаше и в Пазарджик, Пловдив, Смолян, Кърджали и Стара Загора.

Катастрофирали тирове блокираха пътища, влаковете закъсняваха с часове. Падналият над 30 см сняг затвори изцяло участъка Русе – Велико Търново, а движението на автомобили над 12 т бе ограничено по всички републикански пътища. Счупени клони, паднали дървета и обледени кабели ограничаваха проходимостта. Снегът затрудни и движението на влаковете. Влакът „Албена” от София за Добрич закъсня с почти 7 часа заради преспи по трасето. По график композицията трябваше да пристигне в Добрич в 7,54 ч, но от жп гарата обясняваха на посрещачите да се върнат отново на перона в 14,30 ч. Експресният влак "Слънчев бряг" закъса в неделя сутринта на Централна жп гара в Пловдив заради повреда в локомотива. Докато се намери читава машина и бъде закачена отпред на композицията, пътниците в експреса от София за Бургас измръзнаха здраво, преди влакът да потегли с над 2 часа закъснение към морето.

Община Смолян обяви в 2 часа през нощта срещу неделя бедствено положение, след като река Черна излезе на няколко места от коритото си, а дерета и свлачища затвориха пътя за няколко села. През цялата нощ около 200 души са пълнили чували с пясък и са правили диги покрай реката. Най-критично сутринта в неделя бе положението в кв. „Устово“, в участъка след сливането на реките Бяла и Черна. Там има наводнена къща, отнесени бараки и кокошарник с над 20 кокошки, патки и пуйки. Водата е изкъртила основите на битова сграда на мебелен цех и тя се беше срутила настрана. "Сградата се килна към 7,30 ч сутринта и не става за нищо вече, друга полумасивна постройка реката ми я отнесе в 3 ч през нощта", каза собственикът Ясен Маджаров. Сградите му са до самото корито на реката. По думите му всички са законни и не са застраховани. Той твърди, че при всяко бедствие търпи щети от реката, като предишния път загубите му са били за 30 000 лв. Собствеността обаче е спорна, тъй като реките имат сервитут и няма как да се строи в него, казват от община Смолян. В областния град критично е положението и в промишлената зона, където дерета наводниха и разбиха основния път и достъпът до предприятията е силно затруднен.

В Рудозем обявиха частично бедствено положение в неделя заради критичната ситуация в общинския център и село Рибница. Щетите от първоначалния оглед са за над 1 млн. лв., водата се бе вдигнала с 5 метра в реката сутринта, добре че спря да вали, каза кметът на община Рудозем Румен Пехливанов. На около 15 000 лв. изчислява щетите си собственикът на автомивката Емил Исаев, който сутринта в неделя установява, че реката му е отнесла метална сграда с микробус "Мерцедес", АТВ и много техника. По течението на реката водата минаваше през наводненото машинно отделение на приземния етаж на ВЕЦ в село Средногорци, а многотонен понтонен мост е отнесен по течението на реката на 400 метра.

Над 70 сигнала за паднали дървета, клони и кабели от тежкия и мокър сняг бяха получени в неделя само до обяд в кризисния щаб към Община Пловдив, ръководен от кмета Иван Тотев.

 

Източник: www.trud.bg

Автомобилен транспорт

Новите електромобили Citroen за 6000 евро вече излязоха на пътя

Градският електрически автомобил Citroen Ami, представен от френската марка през февруари тази година, стана част от автопарка на услуга под наем. Самата кола е невероятно компактна. Размерите й са: дължина […]

Автомобилен транспорт

Българин надмина Tesla с електромобил, който вдига 500 км/ч и изминава 1000 км

Българин създаде нов уникално бърз спортен електрически автомобил, който вдига близо 500 километра в час и е с мощност от над 5000 конски сили. За сравнение един от най-продаваните електромобили […]

Автомобилен транспорт

Европа се нуждае от зарядни станции

ACEA: Европа няма достатъчно станции за зареждане, за да отговори на нарастващото търсене на електрически превозни средства. Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA) стигна до заключението, че инфраструктурата за зареждане […]