„Тол България“ ЕООД получава право за събиране на пътни такси чрез електронна система

„Тол България“ ЕООД получава право за събиране на пътни такси чрез електронна система
© АПИ

Агенция „Пътна инфраструктура“ и „Тол България“ ЕООД подписаха споразумение, което разрешава на дружеството да предлага услуги за събиране на такси за изминат път, след като съвпадне с електронната система за таксуване. Услугите ще бъдат предоставяни чрез бордови устройства и GPS тракери.

Договорът, подписан от инж. Ясен Йорданов, председател на Управителния съвет на АПИ и Чаба Вираг от „Тол България“ ЕООД е стъпка към изпълнението на Общите условия за електронно таксуване. Той дава зелена светлина за доказване на оперативната съвместимост.

Димитър Димитров: Основният проблем е, че тази ТОЛ система е обърната и събира глоби, а не такси

Въпреки че „Тол България“ ЕООД беше регистрирано като национален доставчик на услуги през октомври 2020 г., до момента не беше стигнало до сключване на договор. След подписването на споразумението дружеството ще трябва да премине през серия тестове в рамките на година преди да стане технически активно и да започне да обслужва шофьорите.

В момента две други фирми – „Интелигентни Трафик Системи“ ЕАД и „Диджитол Смарт Инфраструктура“ АД вече предлагат услуги за пътни такси. Очаква се „Иком“ ООД, регистриран през август 2019 г. да представи план за действие и да подпише сходен договор. „НИПО-ЕЛЕКТРОНИКС“ ЕООД, регистриран на 31 януари 2023 г., също е в процес на договорни преговори.

Трако, изложение на локомотиви и вагони
ЖП транспорт

Trako отвори врати за посетители в Гданск

септември 23, 2023

Trako привлича стотици изложители и десетки хиляди посетители. Толкова голям интерес към събитието със сигурност се дължи на актуалните тенд…

Въздушен транспорт

Хеликоптер изчезна край Гърмен

септември 22, 2023

Хеликоптер е паднал край село Гърмен, което се намира в близост до град Гоце Делчев, съобщи БГНЕС. За момента няма информация за пострадали …