Товарните ЖП превозвачи ще протестират заради “абсурдни, незаконни” такси на НКЖИ

Пенко Несторов, управител на "ПИМК Рейл Експрес" (PIMK Rail Express)

товарене на жп превозвача ПИМК

Пенко Несторов, управител на “ПИМК Рейл Експрес” (PIMK Rail Express)

В сектора на ЖП транспорта в момента има готовност за протести заради увеличените такси от Националната компания железопътна инфраструктура (НКЖИ). Това коментира Пенко Несторов, управител на “ПИМК Рейл Експрес” (PIMK Rail Express), която получи лиценз за железопътен превоз на пътници през октомври, в предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

От 1 ноември НКЖИ е увеличила една от таксите си за достъп до ЖП мрежата и няколко нови, като това противоречи на директивите и регламента на ЕС, каза Несторов. Всички членове на асоциацията ще обжалват новите такси и търсят срещи с транспортния министър.

“Последният месец е най-черният в най-новата история на железопътния транспорт. НКЖИ въведе допълнителни такси за всички превози, които са меко казано абсурдни. 100% от бранша започва да протестира – всички са входирали жалба към Изпълнителна агенция Железопътна администрация. Тези такси нарушават директиви и регламенти.”

ЕС регламентира конкретни такси, които покриват разходите по изхабяване на инфраструктурата – и всички ЖП оператори плащат такава такса достъп на НКЖИ, която стопанисва и развива ЖП инфраструктурата в България

“Европейският парламент е казал ясно и недвусмислено в регламент 909 какво значи нормално изхабяване… НКЖИ е увеличила една от таксите за достъп и няколко нови такси.

ЕП е регламентирал една такса – “минимален пакет за достъп” – който включва всички разходи, които подлежат на плащане от превозвачите и няма втора, каза Несторов. НКЖИ от своя страна събира различни такси – за достъп и пренос по електропреносната мрежа, за влак/километър, за бруто тон/километър, за съставяне на разписание, и други.

Несторов даде за пример таксата за направа на разписание, която според превозвачите е незаконна, тъй като не изхабява инфраструктурата. Таксата е била 2 лв./км до момента, а от 1 ноември се качва на 8 лв./км. Така един нормален контейнерен влак от Турция за Сърбия, който до момента е плащал 1700 – 2000 лв. инфраструктурни такси за преминаване през България, ще трябва да плати допълнително 3200 лв. за разписание.

“Всички членове заявяваме категорично, че това е незаконно… Получихме обяснение, че им трябват пари.”

През последните две седмици е имало искания за блокирания на София и граници, но асоциацията на товарните ЖП превозвачи е решила, че това би било неподходящо преди изборите, за да не бъдат изполвани политически.

“В 21-и век да си решаваме проблемите на улицата е несериозно”, добави Несторов.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Източник: Bloomberg