Транспортна стачка блокира цяла Белгия

Стотици пътници спаха на летището в Брюксел снощи, днес половината влакове в Белгия не се движат.
 
Десетки хиляди пътници останаха снощи блокирани в Брюксел, след като полетите им бяха отменени или отложени заради закриването на въздушното пространство на Белгия за над пет часа вчера, съобщават местните медии.
Отбелязва се, че 500 пътници са спали на летището в белгийската столица. За 200 от тях Червеният кръст е осигурил походни легла. 
Все още Ръководството на въздушното движение (РВД) е възстановило обслужването на едва 75 процента от полетите и това състояние ще се задържи и в следващите дни. Равносметката показва, че от вчера насам са били отменени 200 полета в Брюксел и 30 на второто по големина летище в страната Шарльороа. Причината за закриването на въздушното пространство на страната е била свързана с изпитания на запасното захранване на електрическата система на РВД. При проверка на аварийните генератори е било допуснато пренапрежение по мрежата. Така е пострадала инсталацията, която би подавала напрежение от резервните генератори в случай на обичаен срив на захранването. 
 
Специалисти отчитат, че вчера Белгия се е разминала с неясна по мащаб катастрофа, защото не са рядкост дните с ниска облачност, валежи или мъгла, при които видимостта при излитане и кацане е близка до минимумите. При слаба видимост и при внезапно изключване на радарите за водене на самолетите при излитане и кацане е било възможно последствията да бъдат далеч по-тежки.
 
Транспортните проблеми в Белгия продължават и днес с обявената стачка в железниците. Около 40 на сто от влаковете не се движат заради протест на машинистите. Исканията са за по-високи заплати, по-добри условия на труд и по-малко натоварване.
Източник: БТА