Туристическа агенция мами със самолетни билети

Скандална измама от собственик на фирма за продажба на самолетни билети – мъжът мами хора с хиляди левове, разкриНова ТВ.
Потърпевши пускат жалби в полицията и прокуратурата, но до момента без резултат.
А въпросният човек продължава да мами клиенти. Къде и как става това?
 
Как една ваканция-мечта или бизнес пътуване се превръщат в кошмар? Оказва се лесно. Намираш в интернет туристическа компания, която предлага добри цени за самолетни билети за далечни дестинации. Звъниш или изпращаш мейл, и до три дни вече имаш билет. Виждаш го и плащаш.
 
Това обаче винаги се случва месеци преди пътуването, защото така е по-изгодно.
 
Всичко е наред, докато не отидеш на летището. Тогава става ясно, че всъщност нямаш билет, защото той отдавна е анулиран.
 
Изгорял си с хиляди левове, а плановете за почивка или бизнес остават в миналото. Как се случва всичко това?
 
„Купих два самолетни билети до различни дестинации. С целия багаж с координация с други хора, трябваше да присъствам на много важна среща”, оплака се Диляна Икономова. Тя планира пътуването си до Южна Африка три месеца преди да замине. На фиксираната дата тя отива на Летище София и разбира, че е измамена.  
„Измами ме Георги Богданов. Те се представят, че издават самолетните билети, изпращат електронните билети по пощата, след което ги канселират”, добавя Икономова.
 
Даниела Колева, собственик на туристическа агенция, която е в бранша от 20 години обяснява:
„Схемата е класическа и работи от много години и това обикновено са едни и същи хора, които си сменят имената на фирмите.
 
Когато един недобросъвестен такъв колега е анулирал издадения билет, ако го анулира в същия ден той няма да плати и няма да загуби нищо. Ако го анулира в следващите дни ще заплати глоба, но разликата от сумата пак ще остане в него. И хората обикновено не го проверяват това нещо. Когато тръгнеш да се чекираш разбираш, че нямаш билет”.
 
Кой взима парите за билетите? Георги Богданов е собственик и управител на туристическа агенция „Ефект Травел”. Потърпевшите сочат него като виновник на провалените им екскурзизи.
 
Богданов, срещу когото над 20 жалби в полицията, не вдига телефона си на хората, които е измамил. Неоткриваем е и за органите на реда. Екипа на телевизията обаче го открива.
 
Всъщност Георги има неуточнени отношения не с една фирма, а с много. Защото неговата компания  няма лиценз за издаване на билети. Това става чрез други фирми, с които той сключва договори и съответно не изпълнява.
 
Хората с пълно право могат да търсят парите си от фирмата издала билета, а не само от този, който прави резервациите. Всички представители на засегнати фирми по веригата отказаха коментар и помолиха за дискретност заради уронване на авторитета им.
 
"Това, което виждам напоследък е, че въобще ще трябва да закрием МВР и прокуратурата и да назначим Вашите екипи там. При Вас има 100% ефективност, докато при тях има нулева ефективност, и всеки път е така. Това е тъжно", коментира адвокат Николай Хаджигенов в предаването "Здравей, България" по повод разкритата схема за измама със самолетни билети.
Източник: Нова ТВ
ЖП транспорт

Оферта от БДЖ: Работите при нас 5 г., не плащате такса във вуз

„Булгартрансгаз“, „Български пощи“, „Винпром АД“, ТЕЦ „Марица Изток 2“ ЕАД, Националната електрическа компания, „Джи Пи Груп“, „Аджибадем Сити клиник“, БДЖ, „Монтюпе“ и т.н. – това са само част от 146-те […]