май 11, 2021

Турски превозвачи подозират, че опашките от тирове на Капъкуле са саботаж

Турски превозвачи подозират, че опашките от тирове на турско-българската граница са резултат от саботаж на турската икономика, предава кореспондентката на БНР.

Пред местни медии управителният директор на турската Асоциация на международните превозвачи Фатих Шенер обясни, че през последните дни дългите опашки от тирове на Капъкуле са достигнали рекордните 25 км. Шенер подчерта, че опашките са заради засилените проверки срещу евентуалния трафик на хора на българския ГКПП-Капитан Андреево. В допълнение към тези проверки дошла и операцията на българските власти, при която бяха отстранени митничари.

Фатих Шенер изтъкна, че на Капъкуле дни наред чакали над 1250 тира със стоки за над 100 млн. долара. По думите му една и съща работа се вършела по два пъти, тъй като проверка за трафик на хора се прави и от турска страна.

Турските превозвачи започнали да смятат, че всички тези неща са саботаж на турската икономика, тъй като тя се развива чрез износа.

Шенер допълни, че се водят преговори с българските власти за решаване на проблемите.

Около 65 млрд. долара е износът на Турция към Европа. През българо-турската граница преминава около една трета от него.

Източник : www.news.bg

ЖП транспорт

CER отчита мрачно първо тримесечие на 2021г за железопътния транспорт

През март 2021г пътническите оператори отчетоха намаление на 600 милиона евро на седмичните приходи. Shutterstock.com Приходите от пътниците останаха на половината от първото тримесечие на 2019 г. през първото тримесечие […]

ЖП транспорт

Настояще и бъдеще при модернизирането на железопътната инфраструктура в България

Гост в сутрешния блок по ТВ СКАТ: инж. Илия Илиев – Асоциация по железопътна сигнализация, автоматика, комуникация и индустрия (RASTIA) ЕС е определил 2021 г. за Европейска година на железопътния […]

Сподели