Вучич изрази благодарност към ЕС за финансовата подкрепа за изграждането на пътна инфраструктура до България

Президентът на Сърбия вучич
Вучич изсипа благодарности към ЕС, че му дава пари за големи проекти


Вчера, президентът на Сърбия, Александър Вучич, инспектира напредъка в модернизацията и реконструкцията на ключовата железопътна линия между Ниш и Димитровград, конкретно участъка между Пирот и Суково. Той подчерта значителната финансова подкрепа от Европейския съюз за този проект, включително и за изграждането на обходно шосе около Ниш, като общата сума достига приблизително 430 милиона евро.

Ремонтните дейности на тази международна железопътна връзка започнаха в края на миналата година с демонтажа на старите релси край Пирот. С дължина от 86 километра, проектът е насочен към единствения неелектрифициран участък по маршрута на европейския Коридор 10, като срокът за завършване е установен на 1276 дни. Линията, построена през 1886 г., не е подлежала на сериозен ремонт от десетилетия, което е водило до ограничена скорост на движение до 30 км/ч на някои места.

„Разговаряме с европейските партньори за осигуряване на допълнително финансиране за този участък, включително и за обходното шосе около Ниш, като общата сума се оценява на около 430 милиона евро – подарък от Европа,“ заяви Вучич. Той изтъкна и допълнителната подкрепа от ЕС за високоскоростната линия Белград – Ниш, в размер на 610 милиона евро от общо 2,775 милиарда евро.

Проектите за инфраструктурно развитие, като реконструкцията на железопътната линия и изграждането на магистрали до българската граница, променят облика на Сърбия и подобряват условията за живот. Вучич благодари на ЕС и българските партньори за тяхната роля в развитието на стратегически важни проекти като газовия интерконектор и Балканския поток, които спомагат за укрепването на регионалната инфраструктура и икономика.

автобус с деца катастрофира
Автомобилен транспорт

Автобус с деца катастрофира до Търговище

юни 14, 2024

Автобус с деца е катастрофирал близо до Търговище. Няма пострадали деца при инцидента. Катастрофата е станала малко след 12:00 ч., като автобу…

Влак на бдж
ЖП транспорт

Пътнически влак дерайлира

юни 11, 2024

Затруднено е движението на влаковете, които преминават през Подбалканската железопътна линия поради излизане от релсите на локомотив и дв…