Започваме „Струма“ и „Хемус“ догодина

 

Още през 2015 г. може да започне изграждането на магистрала „Струма“ през Кресненското дефиле и довършването на „Хемус“. Това предвижда индикативният годишен график на новата оперативна програма „Транспорт“, който бе публикуван за обществено обсъждане.

За 2015 г. са предвидени също рехабилитацията на жп линията Пловдив-Бургас и изграждането на третия лъч на софийското метро.

Работната програма предвижда още догодина да се отпуснат пари за тези четири проекта. Те струват общо към 4,3 млрд. лв.

Преди около месец служебният министър на транспорта Николина Ангелкова заяви, че сред приоритетите на програма „Транспорт“ е и тунелът под Шипка. Той обаче липсва в графика за 2015 г. и вероятно е оставен за по-късно.

Преди месец третият лъч на метрото бе на последно място в списъка с приоритети, докато сега се оказва, че се е изкачил на четвърто. В приоритетите преди месец четвъртото място беше за жп линията Елин Пелин-Ихтиман, която сега очевидно ще бъде започната по-късно и то ако останат пари.

Източник: http://www.trud.bg, 25.09.2014г.

Автомобилен транспорт

Зелената сделка ще повиши цената на бензина

Предстоящата Зелена сделка и предложението за нови минимални нива на акциза, които Европейската комисия се кани да приеме, ще доведат до това до година и половина – две цените на […]

ЖП транспорт

30 млрд. евро за инфраструктурни проекти, свързващи регионите на ЕС

През изминалата седмица Европейският парламент прие актуализираната програма „Механизъм за свързване на Европа“ и отпусна още средства за транспортни, цифрови и енергийни проекти за периода 2021—2027 г. Актуализираната програма „Механизъм […]