Доц. Симеон Ананиев: България има потенциал да се превърне в транспортен хъб

Симеон Ананиев

Телевизия Bloomberg Bulgaria.

Събитията в Европа през последните две години показаха възможността България да се превърне в транспортен хъб с добра логистика и превозвачи. Това каза Симеон Ананиев от Асоциацията на Българските Железопътни Превозвачи (АБЖП) в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria по повод пренасочването на транспортните товари на Гърция към България поради сложната ситуация на границата с Македония.

Ситуацията в Гърция налага една част от товарите да бъдат прехвърлени към автотранспортни коридори и алтернативи, но за друга част (суровини и стоки) изисква ползването на маршрут през България. Има регулярни влакове с контейнери и непридружавани ремаркета, които ще преминават през България, каза Ананиев. По думите му това изисква мобилизация, но също така открива и възможност пред страната.

Това изисква мобилизация, но и изисква и възможността да използваме момента, тъй като теорията и практиката показват, че при промяна на модела на маршрута, след връщане на стария, остават поне 20%. 

По данни на Eurostat и българските железопътни и автомобилни превозвачи се наблюдава постоянен ръст при автомобилните превозвачи, коментира още той. Железопътните товарни превози бележат ръст от 10% през последните 2 години, достигайки 14 млн. товари през 2015.

ВИДЕО:

http://www.bloombergtv.bg/video/simeon-ananiev-za-sigurnostta-v-zhp-transporta

ЖП транспорт

Провалът на процедурата за електрическите влакове показа липсата на капацитет и организация в транспортното министерство

март 31, 2024

Михаил Рангелов Оттеглянето на китайската компания CRRC от търга в България и последващото прекратяване на разследването от Европейската к…