Няма кой да кара влака

Железопътните превозвачи в България изпитват остър недостиг на машинисти. Това заяви председателят на Асоциацията на българските железопътни превозвачи Симеон Ананиев пред Клуб Z.

Според него повечето от частните жп компании в момента търсят усилено кадри, но такива е все по-трудно да бъдат намерени.

"Голяма част от качествените специалисти вече не са в БДЖ и оттам е все по-сложно да се намерят добри служители", категоричен е Ананиев.

Според него стартовата заплата на машинистите в частните жп компании е около 1500 лева, което е с 30-40 процента повече от възнагражденията им в БДЖ.

Думите на шефа на браншовата асоциация бяха потвърдени и от мениджър на една от големите частни жп компании.

"Определено има глад за машинисти. Принудени сме да назначаваме хора, които вече са пенсионирани от БДЖ", обясни той.

Според жп специалиста на практика държавата не произвежда нови кадри.

"Инженерите, които излизат от "Техническия университет" и от "Висшето транспортно училище" започват работа като проектанти и конструктори, но никой не иска да кара влака", посочи той, уточнявайки, че подготовката в жп Центъра за професионално обучение не е добра.

Всъщност за дефицита на железопътни специалисти около столицата допринася много и софийското метро. Градската подземна железница непрекъснато привлича кадри от БДЖ и Национална компания "Железопътна инфраструктура" – машинисти, диспечери и ръководители движение.

Източник: Клуб З

Избрани

Гвоздейков: Ревизия ще покаже какво е харчено в транспортното министерство в последните 3 месеца

юни 8, 2023

Ще разпоредя ревизия в моите подведомствени организации и на държавните предприятия. Ще се проверява какво е харчено за последните 3 месеца и какви разходи са правени. Това каза след заседанието […]

Автомобилен транспорт

Екологичният транспорт и възстановяването на “Български пощи” сред приоритетите на новия министър на транспорта

юни 7, 2023

Инж. Георги Гвоздейков, новоназначеният министър на транспорта и съобщенията, обяви, че ще се фокусира върху прилагането на екологични транспортни решения като ключов приоритет на своя мандат. Това беше обявено по […]

Избрани

Андрей Цеков – министър на регионалното развитие и благоустройството

юни 7, 2023

Андрей Цеков – министър на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков е роден в София. Завършва Първа английска езикова гимназия в столицата и Юридическия факултет на Софийски университет “Св. Климент Охридски”. Специализира […]