Експерти: Основната причина за трагедията на АМ “Струма” не трябва да се търси в състоянието на пътя

Симеон Ананиев
Симеон Ананиев

Основната причина за тежката катастрофа на автомагистрала “Струма” не трябва да се търси в състоянието на пътя. Това заяви председателят на Браншова асоциация “Пътна безопасност” проф. д-р инж. Румен Миланов в предаването “Говори сега” по БНТ.

Той допълни, че е огледал на място фаталната отсечка на АМ “Струма”. Според него уширението на магистралата и ограждащата го мантинела са на достатъчно отстояние от дясната лента за движение и не би трябвало да заблудят преминаващите шофьори въпреки тъмнината и амортизираната маркировка.

Ген. Румен Миланов очаква до две седмици експертизите да приключат и да има яснота да движението и състоянието на автобуса непосредствено преди удара.

Според проф. Миланов въпросът за възникването на внезапния и толкова интензивен пожар остава без отговор. По думите му нафтата не би трябвало да предизвика подобно горене.

Председателят на Асоциацията на вещите лица и експерти проф. Симеон Ананиев заяви, че е изключително важно да се установи с каква скорост се е движел автобусът непосредствено преди удара. Това ще даде отговор и на въпросите около възникването на последвалия пожар.

Той изтъкна, че е много важно да се установи фактическото състояние на автобуса, а също и на колко години реално е превозното средство. Тези дни стана ясно, че изгорелият автобус е пътувал с документите на друго превозно средство на фирмата-превозвач. Ето защо към момента не са ясни нито възрастта на автобуса, нито техническото му състояние.

Ананиев каза още, че ако автобусът действително е бил на три години, е странно, че не са се задействали съвременните интелигентни защитни системи, които предполагат автоматично отваряне на вратите при дим.

“В транспорта много от правилниците са написани с кръв. Оттук е важно какво ще направим и за нашите пътища, за да можем да сведем до минимум инцидентите.” – заяви Симеон Ананиев.

Журналистът от Република Северна Македония Столе Наумов заяви, че в родината му има положителни отзиви за действията на българската държава след тежката катастрофа.

Тепърва македонските разследващи предстои да установят какво е било действителното състояние на автобуса преди инцидента и защо превозното средство е влизало и излизало многократно от пределите на Република Северна Македония без да има необходимите документи за това.

Влак на бдж
ЖП транспорт

Пътнически влак дерайлира

юни 11, 2024

Затруднено е движението на влаковете, които преминават през Подбалканската железопътна линия поради излизане от релсите на локомотив и дв…