Георги Гвоздейков инициира еко-такса от 500 лв. за внос на употребявани автомобили

министър Гвоздейков ХЕМС и въздушните линейки

Министърът на транспорта Георги Гвоздейков предложи въвеждането на такса от 500 лева за внос на употребявани коли, с цел насърчаване на зелената трансформация в България, предават от 24 часа. Предвижда се събраните средства да бъдат инвестирани във фонд, подпомагащ закупуването на електрически превозни средства.

Тази стъпка идва в отговор на нуждата страната да ускори своя преход към по-екологични транспортни решения и да се изравни с усилията, полагани в други европейски държави. Актуално, на годишна база, в България се внасят около 350 000 употребявани возила, което подчертава спешността на въпроса, подчерта министър Георги Гвоздейков.


Вече работи системата за електронно връчване на актове и фишове

Предложението идва на фона на текущата данъчна система, която облагодетелства старите автомобили в ущърб на новите, и се очаква да провокира политически дебати относно прилагането на подобни стимулиращи мерки.

Автомобилен транспорт

Директорът на Волво: Сделката за въглеродните емисии в транспорта е ключова за реорганизацията на автомобилното производство

април 9, 2024

“Изпълнението на схемата за ценообразуване на въглеродните емисии на ЕС за пътния транспорт е от съществено значение за разработването…