Нова версия – сблъсъкът на ферибот „Славянин“ е в следствие на кибератака

ферибот славянин

Много вероятно е сблъсъка преди седмица на фериботния кораб „Славянин“ с плаващия под флага на Палау „Ню Рауф“ да е вследствие на кибератака, коментира пред Транспортал к.д.п. Христо Папукчиев, бивш експерт в Звеното за разследване произшествия във водния транспорт към транспортното министерство и настоящ капитан на един от най-новите италиански кораби. Според него данните от системата за наблюдение на кораба пораждат сериозни съмнения за т.нар. спуфинг, който дава фалшиви данни за местоположението на корабите.

Според Папукчиев данните от AIS системата показват, че „Ню Рауф“ на практика се е „телепортирал“ от пристанището в Украйна, откъдето е отпътувал до мястото на инцидента – на около 40 мили от нос Шабла. В същото време и фериботния кораб „Славянин“ се е намирал далеко от обичайния си маршрут, което също показва вероятност да са му били подавани неверни координати за местоположението му.

Прочетете още: Пристанище Бургас и Варна с дигитализация на процесите

„Това не е изолиран случай в световната практика, подобна атака е била отправяна и към моя кораб в района на Шанхай. Тогава се наложи изключването на AIS системата и управление по данни на корабния радар.“, обясни Папукчиев.

При катастрофата, която стана миналата сряда в 2:00 часа в полунощ пострада кърмата на „Славянин“, а екипажът на „Ню Рауф“ съставен от сирийски граждани избяга от мястото на сблъсъка. По информация на специализирания сайт maritime.bg при последната инспекция на кораба, извършена в Румъния са открити над 30 несъответствия.  

волга
Автомобилен транспорт

Автомобилът “Волга” възкръсна (СНИМКИ)

май 21, 2024

Русия се насочва към местното производство на автомобили, след като ембаргото ограничи сериозно вноса и присъствието на чуждестранни авто…