Симеон Ананиев: Проблемът в “БДЖ – Товарни превози” е липсата на качествено управление

Симеон Ананиев
Симеон Ананиев

Симеон Ананиев

 

Ситуацията в "БДЖ – Товарни превози" и очакваното съкращаване на служители от дружеството ще обсъдят днес представители на синдикатите с министъра на транспорта Ивайло Московски. Намерението за съкращения е заложено в оздравителния план на дружеството след невъзможността то да бъде приватизирано. 

Ръстът в товарните превози в България на година е 10-15%. Той се реализира обаче не от държавните железници, а от останалите превозвачи, посочи в интервю за предаването "Преди всички" на "Хоризонт" Симеон Ананиев – председател на Асоциацията на българските железопътни превозвачи.

Симеон Ананиев

Според него проблемът в "БДЖ – Товарни превози" е липсата на качествено управление:

В железницата и в транспорта, във всички държавни дружества, не се назначават мениджъри, няма конкурси. Както има за обществени поръчки, за всякакъв вид доставка на материали или строителство, или каквото и да е, няма конкурс за мениджъри.

Оздравяването на "БДЖ – Товарни превози" може да мине през несъстоятелност, защото това е механизъм за оздравяване, смята още Ананиев:

БДЖ е един от последните бастиони на т.нар. "профсъюзи". Те нямат, общо взето, други сериозни компании, където да могат по един или друг начин да въздействат или съвместно с правителството да провеждат някакви дейности.

Lошото управление стои в основата на проблема на дружеството. Необходимо е дружеството "БДЖ- Товарни превози" да се оптимизира и преструктурира, но не и да се приватизира, каза още той:

Трябва да се започне от преструктуриране, да се премахнат неефективните звена, да се оптимизира дейността и тогава да се прецени дали трябва да се върви към други и какви крупни мерки за съкращение.

Оптимизацията задължително преминава през подобряване и намаляване на неефективните разходи на дружеството, за да се подобряват оперативните резултати на "БДЖ – Товарни превози".

Източник : www.bnr.bg

Автомобилен транспорт

Директорът на Волво: Сделката за въглеродните емисии в транспорта е ключова за реорганизацията на автомобилното производство

април 9, 2024

“Изпълнението на схемата за ценообразуване на въглеродните емисии на ЕС за пътния транспорт е от съществено значение за разработването…